Overbelading voertuigen voorkomen met een asweegsysteem

Welke mogelijkheid bied een asweegsysteem om overbelading te voorkomen?

Een asweger is een toestel dat meestal bestaat uit 2 weegplaten en een indicator. In tegenstelling tot een weegbrug, waarbij alleen het totaalgewicht van een voertuig kan worden vastgesteld, kan een asweegsysteem het gewicht van elke as van een voertuig (zelfs per wiel) vaststellen o.a. om te voorkomen dat één van de assen te hoog belast wordt, en voor het berekenen van het totaalgewicht.

Wegingen per as kunnen ook vastgelegd worden met:

  • een thermische printer, incl. datum/tijd weergave
  • alibigeheugen (export naar Excel)
  • een USB stick

Controle door de overheid

De verkeersveiligheid en de onderhoudskosten van het wegennet hebben de overheid ertoe aangezet om naast de autosnelwegen
en op de voornaamste verkeersassen weegapparatuur te plaatsen. 

Er gaat geen dag voorbij zonder dat de berichtgeving meldt dat een vrachtwagen zijn lading of een deel ervan verloren heeft, gekanteld is of betrokken is in een verkeersongeval. Om deze incidenten te verklaren kunnen een aantal oorzaken op een rijtje gezet worden (slecht stouwen van de lading, overlading van het voertuig, enz…). Daarenboven beïnvloeden ze in grote mate de infrastructuur van ons wegennet. Zo is de te grote asbelasting van de vrachtwagens de voornaamste oorzaak van spoorvorming en de vroegtijdige slijtage van het wegdek.

Hoe controleert de overheid ?

Op meer dan 50 punten in het land word gecontroleerd op overbelading met in de weg geïntegreerde weegplateaus met als doelstelling de overlading van elke as van een vrachtwagen vast te stellen, dit zowel op een statische (de vrachtwagen stopt telkens een as op de asweger staat), als op een dynamisch manier (de vrachtwagen rijdt langzaam over het platform) en een computer om de gegevens te importeren en te bewerken en een printer om de processen-verbaal af te drukken.

Voorkom hoge boetes !

Bekijk voor meer informatie onze aswegers of laat u adviseren en bel 0166  - 661 763 een email sturen kan natuurlijk ook.